Blog
ponedjeljak, rujan 24, 2007
Za početak nastavka... jedno moje reagiranje koje je objavljeno u Novom listu 04. rujna 2007. na koje je Gradonačelnik Obersnel ostao nijem...

Obi u zemlji čuda

 

Gradonačelnik Obersnel sumirao je učinke gradske vlasti i svoje osobno na polovici mandata, ali je zaboravio da se sumiranjem učinaka govori i o dobrim i o lošim stvarima. Sumirao je započete projekte od kojih niti jedan još nije realiziran ali se uopće nije dotaknuo obećanja koja je dao biračima 2005. godine a kojih se gradska vlast nije uopće dotaknula.

 

Budući da Obersnel misli da su gotovo sva obećanja ostvarena, mi iz Akcije mladih, kao i ostali građani Rijeke možemo samo zaključiti da Gradonačelnik Obersnel živi u zemlji čuda te nam jedino preostaje podsjetiti građane na SDP-ova obećanja iz 2005. koja nije ostvario. Naravno osvrnuti ćemo se samo na neka obećanja budući da za sva ne bi bilo dovoljno prostora u ovom reagiranju.

 

Obećana je izgradnja čvora Rujevica sa nastavkom prema Viškovu, no nažalost i danas kao i prije 20 godina to je mjesto ledina koja služi za nelegalno odlaganje smeća, smještena u centru grada.

 

Obećana treća traka Osječke ulice nije izgrađena, kao ni rotor koji se radi na pristupnoj točki trgovačkim centrima. Iako potrebna infrastruktura nije završena otvara se novi trgovački centar Merkator koji će dodatno pojačati prometni kaos na Škurinjama.

 

Za kronični nedostatak parkinga obećano je rješenje putem izgradnje parkirnih garaža na Žabici, Gomili i na mjestu sadašnje garaže Autotransa ali od njih do danas nema ni traga kao ni obećanim novim parkirnim mjestima u gradskim četvrtima tako da stanovnici Krnjeva, Kozale, Podmurvica, Škurinja, Turnića… i dalje muku muče sa pronalaskom parkirnog mjesta za koje plaćaju komunalnu naknadu.

 

Rijeka i dalje unatoč pustim obećanjima ima u najmanju ruku neadekvatan autobusni kolodvor koji se može nazvati malo većom autobusnom stanicom a promet putnika u Rijeci već desetljećima zaslužuje novi i moderniji kolodvor. Mnogim turistima upravo takav kolodvor je prvi kontakt sa gradom pa se postavlja pitanje do kada čelnici grada misle odugovlačiti sa izgradnjom novog kolodvora.

 

Trg Riječke rezolucije i Dolac trebali su biti prepušteni pješacima ali nažalost rijetki prolaznici se jedva primjećuju od automobila koji i dalje vladaju tim prostorima. Obećana je i Riva bez automobila i uređena šetnica uz lukobran, ali sve je ostalo samo na obećanjima

 

Obećana je izgradnja novog hotela u prostoru Rikarda Benčića ali se ni nakon više puta ponavljanog natječaja nitko nije javio sa namjerom ulaganja u gradnju takvog hotela.

 

Obećano je mnogo stvari kao što su Muzej moderne umjetnosti, Centar mladih Hartera, revitalizacija šetnice uz Rječinu, Gradska knjižnica, Dvorana na Zametu pa čak i Trsatska žičara no one su jedino za sad ostvarene u zemlji čuda.

 

Budući da ima još mnogo obećanih a ne ostvarenih projekata mi u Akciji mladih ne možemo se složiti sa zaključkom Gradonačelnika Obersnela da je Grad realizirao sve veće projekte koje je SDP-ova koalicija obećala građanima 2005. godine. Smatramo da gradska vlast na polovici svojeg mandata ne zaslužuje prolaznu ocjenu ali se nadamo da će u preostalih godinu i pol svog mandata ipak više prionuti poslu.

 

 

Mario Alempijević

 

Predsjednik Akcije mladihrusso @ 14:56 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
Prvi post nakon jako dugo vremena, malo su me obaveze udaljile od bloga zadnjih par mjeseci ali sada bi trebao uhvatiti nešto više vremena i posvetiti ga blogu
russo @ 14:51 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 12, 2007
Gradsko Poglavarstvo Rijeke  traži od INA-e da u roku od 3 godine prestane sa radom i preseli svoja postrojenja van Grada Rijeke jer je proteklih godina kakvoća zraka lošija nego u Sisku, jedinom gradu u Hrvatskoj čija je vlast tužila INA-u zbog višegodišnjeg zagađivanja okoliša i ugrožavanja zdravlja i životnih uvjeta.

 Iako građani Rijeke već desetljećima upozoravaju na lošu kakvoću zraka i životnih uvjeta uzrokovanih emisijom otrovnih plinova iz postrojenja rafinerije na Mlaki gradska vlast tek danas se odlučila nešto konkretno i poduzeti u vezi sa problemom. Možda je razlog taj što vrlo mali broj utjecajnih političara stanuje na ugroženom području. (čitaj gotovo da ih nema)

 Prije nekoliko godina Gradonačelnik se čak znao našaliti sa tako ozbiljnim stvarima kao što je zdravlje građana pokazujući koliku važnost ovom problemu pridaje on osobno. Nadamo se da je ipak shvatio dubinu problema te da ova odluka poglavarstva neće ostati samo predizborno mazanje očiju šire javnosti.

 Zabrinjavajuće je da konkretnih koraka nije bilo sve dok Akcija mladih nije objavila rezultate mjerenja postaje za mjerenje kakvoće zraka na Mlaki te podnijela prekršajnu prijavu protiv INA-inog postrojenja. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ raspolagao je tim podacima i duže te u vremenu od 8 mjeseci nisu našli potrebnim obavijestiti građanstvo o štetnom zraku kojeg udišu ili slučajno obavijestiti nadležne institucije o prekoračenjima zakonom propisanih vrijednosti.

 Žalosno je da ljudi iz ZZJZPGŽ konstantno upozoravaju kako emisije sumporovodika nisu štetne za zdravlje građana već samo stvaraju osjećaj neugode zbog užasnog mirisa, dok stalno prešućuju prekoračenje kritičnih vrijednosti plina SO2 koji u nekim slučajevima i pri vrlo kratkoj izloženosti može izazvati velike zdravstvene probleme pa čak i smrt.

 Gradonačelnik Obersnel smatra da Poglavarstvo nije odgovorno za status quo koji već godinama vlada po pitanju rafinerije na Mlaki i poziva se na poštivanje hrvatskih zakona koji im navodno vežu ruke.  Što je naravno netočno, jer zakonski je propisan samo minimum mjera a Gradsko Poglavarstvo ako želi može bez problema ograničiti dozvoljene emisje da budu takve da svugdj u rijeci bude kakvoća zraka 1. kvalitete. naravno oni to ne čine i pilatovski peru ruke dok generacije riječana umiru zbog sustavnog trovanja od strane rafinerije čime su odgovorni za narušeno zdravlje preko 60.000 stanovnika Grada Rijeke.

Mene zanima kako to da jedna mlada stranka poput Akcije mladih sa vrlo skromnim budžetom može doći do podataka kakvoći zraka, podnijeti prekršajnu prijavu protiv INA-e te prikupljati novac za tužbu kojom bi INA bila primorana isplatiti odštetu građanima zbog narušavanja njihovog zdravlja, loših uvjeta života te pada vrijednosti nekretnina dok Gradskom Poglavarstvu to ne polazi za rukom.

 Smatram da je isprika da zakon Poglavarstvu nije dopustio reakciju licemjerna. Zar nisu mogle političke stranke čiji su članovi u poglavarstvu ili sami članovi osobno napraviti isto što i  Akcija mladih? Uostalom Akcija mladih je odaslala javni poziv svim političkim strankama i nevladinim udrugama da se pridruže u borbi sa zagađivačem ali niti jedna politička stranka SDP-ove koalicije koja daje članove Poglavarstva nije se odazvala na  poziv, „iznenađujuće“ nije se javio ni niti jedan član Poglavarstva.

 Grad Rijeka kao naknadu za rad vijećnika spomenute koalicije izdvaja blizu 30.000kn mjesečno pa predlažem spomenutim strankama da se odreknu navedenog iznosa kroz par mjeseci kako bi mogli platiti troškove vještačenja u pripremi za tužbu.


 Ono što je također zabrinjavajuće je ne postojanje studije o odnosu broja oboljelih od karcinoma koji stanuju u blizini rafinerije sa brojem oboljelih iz udaljenih dijelova. Svaki područni liječnički ured redovito javlja podatke o novooboljelim pacijentima a usporedba podataka ispada preteška za stručnjake koji se bave problematikom. Zašto Grad ne plati izradu studije kad već NZZJZPGŽ to ne želi sam učiniti ili su Poglavarstvu i u tom slučaju sputane ruke?

Ne prihvaćam sanaciju i nastavak rada kao zadovoljavajuće rješenje i inzistiram na potpunom prestanku rada rafinerije na Mlaki odmah te njenoj selidbi iz Rijeke u roku od godine dana.


Držim da su INA, Nastavni zavod za javno zdravstvo i Gradsko poglavarstvo odgovorni su za trovanje preko 60.000 građana jer nisu poduzeli sve što je u njihovim mogućnostima da spriječe trovanje građana ili ih makar obavijeste da im je zdravlje ugroženo.

russo @ 15:50 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 28, 2007

Evo danas nekako imam vremena za prozujati po različitim televizijskim postajama, i naravno nigdje ništa zanimljivo, pa naravno nekako završim na HRT 2 i LIVE emitiranju sjednice Sabora.

Izgleda da će konačno u ovih 16 godina koliko imamo državu netko i odgovarati za kriminal u pretvorbi. Ali to su HDZ, SDP, HNS, HSLS i ostali iskoristili za blaćenje suprotnih strana i veličanje svojih uspjeha.

Licemjerno, jer iako je HDZ-ova krivica najveća zbog najdužeg staža na vlasti, velika je i odgovornost bivše šesteročlane koalicijske Vlade koja također nije napravila ništa nego je nastavila krađe i mutne poslove… ne znam dali je išta ostalo za pokrasti pa eto sad isplivavaju neke sitnije ribe a Ministri i Premijer se prave da imaju IQ u skladu sa brojem cipela koje nose.

Ono što me još boli je to što je samo četvrtina sabornice ispunjena, ostali jednostavno nisu na svome radnom mjestu a plaća im je zamislite skoro 16.000kn…

To me sjetilo na razgovor sa frendom od prije nekoliko dana. Pitao me zašto on ne može dati otkaz saborskom zastupniku koji se ne pojavljuje na sjednicama i ne sudjeluje u raspravama. Sabornike plaćaju građani RH kako bi obavljali svoj posao, a ako se ovi ne pojavljuju na radnom mjestu i očito ne rade ono za što su plaćeni mi nemamo mogućnosti da ih otpustimo i prestanemo ih plaćati... moj frend kao građanin RH želi otpustiti one koji se ne pojavljuju na radnom mjestu a svi mi zajedno ih plaćamo ali ne može, mislim da bi mu trebali omogućiti da ih otpusti jer su zaslužili.

russo @ 16:14 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 20, 2007

Evo jučer sam primijetio neobičan poduži komentar na post pod naslovom Anti Đapić. Naime post je potpisan od strane neregistriranog korisnika i to dva puta sa različitim imenom pa postoji sumnja da Jakov Blažević ili Marko Dragičević ipak nisu autori spomenutog komentara.

Naime na forumu rirock.net jedan od korisnika foruma postavio je jednom od glavnih ljudi u organizaciji festivala pitanje zbog čega se ove godine prvi puta naplaćuje ulaz na koncerte kad je grad sponzor a bendovi sviraju besplatno. Organizator s kojim sam dosta puta surađivao, družio se i pio je odgovorio da zašto se takva pitanja postavljaju na forumu da ako korisnika nešto zanima da ga pita direktno na broj telefona i ostavio broj.

Moja primjedba ili više savjet dotičnom odnosila se na to da mislim da je puno bolje da je odgovorio javno na upit jer da o raspodjeli sredstava koja dolaze od strane lokalne samouprave trebaju znati svi građani Opatije budući da je to ipak njihov novac te da na takva pitanja treba odgovarat javno.

Primjedba je upućena kao savjet a ne kao moraliziranje oko transparentnosti ili neka moja shizoidna-paranoja, kako je to shvatio autor komentara. Ja sam svjestan svih troškova festivala i jasno mi je da mora postojati ulaz na nekim programima koji su više komercijalni od drugih kako bi se pokrili troškovi nekomercijalnog dijela festivala. Također cijenim napore koje mladi u Opatiji čine posljednjih godina kako bi obogatili kulturnu scenu grada i ponavljam kao što sam i na forumu rekao nisam napadao nego dao savjet kako netko ne bi pomislio da se radi o mutnim poslovima.

Nažalost ljudi ne vole čitati ono što piše nego ono što žele da piše tako da je uslijedio taj komentar na mojem blogu.

Ja vrlo dobro znam kako doći do podataka o djelovanju lokalne samouprave, bar me o tome nitko ne mora učiti. Mene osobno ne zanima koliko udruga Komitet dobiva od Grada Opatije ili TZ Opatije za organizaciju festivala Op.art. Zanimalo je korisnika pod imenom xmak.

O bendovima i novcima ne raspravljam niti sam raspravljao. Svaki bend dogovara svoje uvjete, neki sviraju besplatno neki kao Lollobrigida sviraju za 4.000kn… sasvim pošteno organizator i bendovi se dogovaraju i nema ko što pametovati nakon toga. Neznam odkud ideja da sam ja nešto kritizirao na tu temu.

E sad dolazim do dijelova komentara koje ne shvaćam pa bi molio autora da mi pojasni:

Odakle bandiera rossa i ja pod njenim okriljem? Znatiželjna protuha (ajde kad neko nema argumenata vrijeđa al mi nismo ni počeli argumentirano razgovarati), Vampir (ajde nije ni to bez razloga često sam budan do kasno u noć) ali nabijanje na glogov kolac??? Jeli to neka prijetnja suptilno provučena kroz metafore…

Uglavnom zamolio bi autora navedenog komentara da mi se javi na telefon i potvrdi da li se radi o Marku Dragičeviću. Što će biti vrlo lako za provjeriti budući da se znamo vrlo dugo. I još jedan savjet… ako rasprava teče na forumu i svi svoje mišljenje ostavljaju tamo, ne vidim razloga da komentare ostavljaš na blogu koji nije primjeren alat za rasprave niti se tema tiče navedenog komentara. Hvala.

russo @ 16:07 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 5, 2007

U trenutku pisanja ovog teksta sat pokazuje 22:22, a ja proglašavam izbornu pobjedu! J

Hehe, dobro se našaliti ali ostatak će biti u ozbiljnijem tonu.

Naime danas me nemalo iznenadila nominacija za blog dana zajedno sa „gospodinom“ Đapićem, koji je meni inače ikona za primjer kakav političar ne bi smio postojati. Žalosna je činjenica da nakon što mu je neko drugi napisao magisterij čovjek sad daje i da mu drugi pišu blog… U čemu je problem Anto? Da nisi nepismen?

Uglavnom, činjenica da se Đapić pojavio u nominaciji za blog dana nedugo nakon otvaranja bloga od strane njegove stranačke mašinerije iživcirala je blogere pa su svi odlučili glasati za mene tj. protiv Đapića. Naravno to je uvijek loše rješenje jer u principu bi se trebalo glasati za nekog a ne protiv nekog no kod nas uvijek sve funkcionira na negativnoj bazi pa tako i bilo kakvi izbori bili, makar banalni i trivijalni kao izbori za blog dana.

Mali broj blogera glasao je za mene zbog toga što me redovno čitaju ili se slažu sa mojim stavovima, ostali veći dio glasao je samo zato da Đapić izgubi. Mnogi od tih glasača glasali su protiv političara kao osobe pa im se ovim putem ispričavam na obmanjivanju, jer eto i ja spadam u naziv političari, koliko god se meni taj naziv gadio. Naime ja sam predsjednik političke stranke pod nazivom Akcija mladih.

Kada sam otvarao ovaj blog prije nepunih godinu dana nisam smatrao to nekim oruđem za pridobijanje glasova, već kao medij u kojem ću moći objaviti ono što tiskani mediji ne žele objavljivati. Zato nije bilo ni mog imena niti vrbovanja po blogovima da se učlanite u moju stranku ili glasate za nas. Bila su samo moja razmišljanja. I užasno me nerviraju sad ove opaske uz ime i prezime političara „službeni blog“. Što to uopće znači??? Služba je služba a družba je družba??? Ne kontam. Moj blog je moj blog i na njemu se čita o onom o čemu razmišljam, bilo to nezadovoljstvo vlastitim seksualnim životom ili mišljenje o nekom političkom pitanju. On nikad neće biti služben ali će uvijek biti moj i produkt mojih razmišljanja.

Moj blog koristi besplatan osnovni template jer ja nemam plaćene dizajnere da mi kreiraju profesionalni look bloga kao što to imaju ovi službeni blogovi političara jer sadržaj je uvijek bitniji od forme. Niti se moja reklama za blog igdje vrti jer ni da se ima para ne bi plaćali za reklamu stranke, radije bi napravili koncert recimo ili obnovili igralište ko što smo i do sad radili.

Uglavnom osjećam da je Đapić bio u podređenom položaju jer su svi znali kako izgleda, što misli i kakve je gluposti do sada radio, dok sam ja bio 5 slova i hrpa misli, bez vizualnog ili ikakvog drugog identiteta pa se osjećam dužnim da vam se predstavim.

Zovem se Mario Alempijević i rođen sam 04.06.1978. u Zadru, srednju školu i fakultet završio sam u Opatiji a trenutno živim u Rijeci.

Slike nisam stavljao na bloger jer nisam smatrao da je bitno al eto pošto svi političari ovdje imaju svoje slike i ljudi im se izruguju na račun izgleda staviću ih i ja uskoro, a dotad ih vi koji imate akaunte na myspace možete vidjeti ovdje: http://www.myspace.com/brutaala

Do sada sam dva puta bio nominiran za blog dana. Jednom pobjedio jednom izgubio i nikad tome nisam pridavao toliku važnost, do ove treće nominacije. Jako mi je drago ne na pobjedi protiv Đapića, već na njegovom porazu. Jer eto i ja bi ko i svi drugi da nisam bio nominiran dao svoj glas onome ko ima najviše šanse da pobjedi Đapića. Iako naravno bilo bi mi puno draže da su glasovi bili za mene a ne protiv predsjednika HSP-a.

russo @ 22:40 |Komentiraj | Komentari: 34 | Prikaži komentare
TagCloud
afganistan  akcija mladih  alkoholizam  alter ego  amerika  amnesty international  antičević-marinović  austrija  autorska prava  bagarić  barr  bažon  bechtel  booka  bush  cattunar  centar mladih  chavez  cimzd  čović  deložacija  demokrati  depresija  dhm  dinamo  dionice  droga  drvenik  đapić  father  glas istre  glazba  gradonačelnik  hajduk  hanžeković  harm reduction  hartera  hdz  hoću ri  hrt  hrvatska  hrvatska vojska  hsp  hypo banka  ids  imostroj  inicijativa  irak  iran  izbori  izrael  jakovčić  joint  kajin  kamen ingrad  kazneni zakon  keserović  kina  komunisti  kontracepcija  korupcija  krajnović  kreativna republika benčić  krik  kulturna baština  kum  libanon  lokalna samouprava  lovrin  maček  mađarska  magaš  maloljetnica  maloljetnici  marinović  meksiko  mesić  metal  mirovna misija  mito  mladi  mlaka  narkomani  nato  nikaragva  nogometni klub  nuspojave  njemačka  oaxaca  obersnel  obitelj  odvjetnička komora  omv  oprost duga  ortega  osijek  ovisnici  pasi  pelinkovac  peticija  pliva  pogreška  policija  porijeklo imovine  posebne potrebe  požeško-slavonska županija  pravo  pravo na grad  predoziranje  prevencija  privredni kriminal  pula  pulski studenti  rafinerija  ratni profiteri  referendum  reket  revolucija  ri rock  rijeka  robocop  rončević  ružić  sabor  sad  samobor  samoubojstvo  sanader  sdp  silovanje  smrt  smrtna kazna  split  sssr  subkultura  šimić  školstvo  šuker  tajland  tenis  terorizam  tribina  trogir  tuđman  turizam  ubojstvo  un  uskok  ustaše  vanjska politika  verona  vlada  vojni puč  zadar  zagreb  zakon  zamp  zdravstvo  zec  žmak  županijski sud  žužul